Підготувала катехитичний урок: Світлана Дорощук

Моє життя у Святому Дусі

Дари і плоди Святого Духа

Мета: допомогти дітям зрозуміти, що Святий Дух постійно присутній біля нас: допомагає розуміти, любити, допомагати нашим близьким.

Хід заняття:

Молитва “Царю Небесний…”

Цитата зі Святого Письма: Марко 1, 9—12.

Розвиток теми:

1. Катихит пригадує з дітьми попереднє заняття.

Усі сідають колом:

— У кожній людині живе Святий Дух. Він допомагає нам молитися, бути добрими та стриманими; коли засмученні утішає нас.

Святий Дух об’явився в образі голуба, вогню і язиків полум’я, щоб унаочнити нам наслідки своєї діяльності.

2. — Ось невеличка оповідь св. Фаустини, уривок з її «Щоденника»:

«Того вечора я намагалася виконувати свої духовні вправи тільки з благословення, оскільки почувалася більш  ослабленною, аніж завжди. Одразу після благословення я пішла спати. Проте коли ввійшла до келії, то раптово внутрішньо відчула, що треба піти в келію сестри Н., бо вона потребувала допомоги. Я одразу ж увійшла в її келію, а вона сказала мені: “О, як це добре, моя сестро, що Бог послав вас мені”. Вона говорила так тихо, що я ледве могла розчути. Вона сказала: “Сестро, чи не могли б ви принести мені трохи чаю з лимоном, бо я маю велику спрагу й не можу рухатися, оскільки мене проймає великий біль?” Та й справді вона дуже страждала від болю й мала гарячку. Я посадила її зручніше й чаєм утамувала спрагу. Коли я повернулась до своєї келії, у мою душу глибоко проникла Божа любов і я зрозуміла, що треба бути дуже уважною до внутрішнього натхнення й завжди керуватися ним».

3. — Любі діти, давайте разом подумаємо, що цим оповіданням нас хоче навчити св. Фаустина.

Діти висловлюють свої міркування. Потім катихит підсумовує та додає:

— Я б дуже хотіла, щоб ви також навчилися слухати свого внутрішнього голосу: коли на самоті, коли з друзями, коли в хаті самі і повно роботи, коли важко щось зробити, а знаєш, що мусиш… Перебороти лінь, зібратись силами і сказати: “Я повинен! Якщо не я, то хто!” Коли зробите, подякуйте Святому Духові, що дав вам можливість долучитися до добрих справ, бо колись ці добрі справи нам будуть дуже потрібні.

4. Практичні заняття:

Щоб діти краще запам’ятали плоди Святого Духа, катихит дає дітям готові картинки з фруктами, щоб діти їх розфарбували.

Потім підписали:

 Любов  яблуко
 Радість  груша
 Терпеливість  лимон
 Доброта  виноград   
 Милосердя  апельсин   
 Віра  малина
 Лагідність  персик
 Поміркованість      полуниця

Коли діти розфарбують, катехит збирає малюнки і кладе їх в середину дитячого кола і по черзі пропонує брати картинку з малюнком і умовно показувати, як той фрукт чи ягода смакують, при цьому кажучи:

— Зараз Ромчик спробує, як смакує яблучко

І так всі почерзі.

— Смачні плоди Святого Духа!

А тепер катихит виймає цукорки (фруктові) та пригощає дітей.

5. — Ми пізнали плоди Святого Духа, але є ще дари. Їх є сім:

Сім дарів Святого Духа

Дари Святого Духа ваблять нашу душу до Бога, удосконалюють її та облагороджують сили нашої душі. Чим більше людина вдосконалюється, тим щедріше спливають на неї дари Святого Духа. Сприяє у цьому і Таїнство Миропомазання.

Завдяки дару премудрості ми пізнаємо скороминучість дочасних речей і лише в Бозі вбачаємо найвище добро.

Завдяки дару розуму ми в силі відрізнити правдиву католицьку науку від усякої іншої.

Завдяки дару знання ми звертаємо нашу увагу на пізнання самих себе й інших творінь, щоб зрозуміти, чим завдячуємо Богові.

Завдяки дару ради (порада) ми в усіх складних випадках орієнтуємося, що нам робити, щоб виконати Божу волю.

Завдяки дару міці (сила) ми відважно зносимо все, щоб тільки виконати Божу волю.

Завдяки дару побожності намагаємося щонайпалкіше вшановувати Бога і щонайретельніше сповнювати Його волю.

Завдяки дару Страху Божого ми боїмося образити Бога (згрішити).

Декому з людей Святий Дух уділяє надзвичайні дари-ласки (дар розмовляти різними мовами, творити чудеса, пророкувати, відрізняти добрих духів від злих, дар передбачення…) для спасіння вірних і для користі Церкви.

Але не самі дари, але їх плідне використання підносить вартість людини. Також треба пам’ятати, що ніколи не можна заздрити цим людям, які особливо обдаровані, тому що абсолютно кожна людина є обдарована (і ти також!) А ще читаємо у Святому Письмі: «На кого багато покладено, з того багато спитається».

6. Праця в групі

Діти діляться по групках і обговорюють, як в житті застосувати дари Святого Духа.

7. Слово катехита

— Бог усіх людей любить однаково й хоче, щоб усі стали досконалими, проте в Нього є водночас різні шляхи для одних і для інших. Це означає, що натхнення ласки може сходити на нас частіше чи рідше й по-різному виявлятися в різних людей. Не можна примушувати Святого Духа, адже Бог є господарем усіх Його дарів. Безсумнівно, коли ми з цілого серця подякуємо Богові за отримані ласки, а особливо за натхнення Святого Духа, то Він обдарує нас ними ще більше.

Кондак 3
Силою Духа Святого пахне кожна квітка, тихе віяння ароматів, ніжність барв, краса Великого в малому. Хвала і честь животворчому Богові, що коронує поля Золотом колосся і блакиттю волошок, а душі — радістю оглядати це все. Тож веселіться і співайте Йому: Алилуя!

Ікос
Який Ти прекрасний у торжестві весни. Коли воскресає все творіння і на тисячі голосів радісно кличе до Тебе: Ти джерело життя. Ти переможець смерті.
Слава Тобі, що вивів із темноти землі різноманітні фарби, смаки і запахи.
Слава Тобі, за красу і ласку всієї природи.
Слава Тобі, за глибину Твого розуму, який відбився як печать на всьому світові.
Слава Тобі, Боже, на Віки!

Кожний подарунок, подарований тобі, треба цінувати: чи це пиріжки, випечені бабусею, чи це цукерки, куплені мамою, чи це велосипед, чи навіть посмішка дідуся, — все треба вміти цінувати і за все дякувати, а тим паче якщо це дари і плоди Святого Духа. Чим більше в них вдосконалюємося, тим більше нас Святий Дух ними обдаровує.

Молитва кардинала Мерсьє
“Я відкрию вам секрет святості й щастя. Кожного дня впродовж п’яти хвилин угамуйте вашу уяву, закрийте очі, щоб нічого не бачити, і вуха, щоб нічого не чути, аби мати можливість увійти в святилище вашої охрещеної душі, яка є храмом Святого Духа, промовляйте до Нього ось так: “Душе Святий, Душе моєї душі, я поклоняюся Тобі, просвіти мене, провадь мене, зміцни мене й утіш мене. Скажи мені про все, що я маю зробити, і накажи мені це виконати. Я обіцяю підпорядкуватися всьому, про що Ти проситимеш мене, і приймати все, на що Ти дозволиш, що б зі мною не трапилося. Покажи мені лишень твою волю!Якщо чинитимете так, ваше життя пройде в радості й спокої, утіха наповнить вас у найбільшому горі, оскільки ласка буде дана відповідно до випробовувань, так само, як і сила, необхідна, аби їх перенести. Саме вона поведе вас до дверей раю. Таке підпорядкування Святому Духові і є секретом святості”.

Використана література:
— Я — Божа дитина. Катихитичний посібник для праці з дошкільнятами (5—6 років).
— Католицький народний катихизм. Франц Шпіраго.
— У школі Святого Духа. Жак Філіп.

ОднаКнопка