Сльоза покути

Одного вечора бабуся поділилася з нами легендою, яку вона чула, коли була ще маленькою дівчинкою.

Бог сказав одному з Ангелів:

— Злинь на землю і принеси мені найціннішу річ на світі.

Після кількох років марного шукання Ангел потрапив на велике побоїще і зауважив воїна, що помирав від важких ран, одержаних в бою при обороні своєї батьківщини. Ангел обережно взяв краплину крові, приніс її перед Бога і сказав:

— Господи Боже, напевно це і є найцінніше на землі!

Бог промовив до нього:

— Справді, Ангеле, це, на мій погляд, цінна річ, але не найцінніша у всьому світі.

Ангел змушений був повернутись на землю. Після численних років мандрівки він натрапив на шпиталь, де медсестра вмирала від страшної недуги, якою вона заразилась, опікуючись хворими. Коли останній подих злинув з її грудей, ангел схопив його і поніс перед трон найвищого судді, промовивши:

— О Господи Боже, це — напевно найцінніше на світі.

Бог посміхнувся до Ангела і сказав:

— Насправді, Ангеле, жертва за інших є дуже цінною в моїх очах, однак це ще не є найцінніше на світі.

Ангел повернувся на землю і знову подався у мандри. Після довгих років блукань його увагу привернув чоловік з лихим поглядом, який їхав темним лісом, прямуючи до хатини свого ворога, якого він хотів убити. Наблизившись до хатини, він помітив світло у вікнах.

Злочинець підійшов ближче і глянув крізь віконце. Там він побачив, як мати вкладаючи спати свого сина, вчила його молитися та дякувати Богові за всі його благодаті. Коли лихий чоловік побачив цю картину, він забув, для чого він прибув сюди. Йому пригадалося власне дитинство — як мати клала його в ліжко і навчала молитися Богові. Закаменіле серце людини розмякло, а з очей по щоках покотилися сльози.

Ангел миттю схопив сльозу і полинув з нею до Бога:

— Дорогий Владико, це — напевно найцінніше на всій землі — сльоза покути.

Господь прояснів і промовив йому у відповідь:

— Справді, Ангеле, ти приніс мені найцінніше у світі — сльозу покути, яка відкриває браму Небесного Царства.

Назад

ОднаКнопка